Category
Art, Art Projects
About This Project

Finques Tancat-Obert:

La realitat domercial de Granollers està condicionada per la realitat econòmica, la personalitat de la ciutat i per l’oferta i la demanda. Això fa que els espais de venda siguin un element en constant evolució que neix, viu i mor deixant un rastre que a poc a poc desapareix per renéixer com una au Fènix.

En els darres anys l’ampliació de la zona de vianants del centre de la ciutat i la consolidació d’un mix comercial amb major presència d’establiments especialitzats i franquiciats d’ensenyes reconegudes s’entreveuen com a principals motius d’un major atractiu de la ciutat per anar-hi de compres. Això ha provocat que certes àrees del centre de la ciutat esdevinguin un veritable centre comercial a l’aire lliure.

En plena recuperació de la crisi creada per la bombolla constructora, l’especulació urbanística a les zones cèntriques de la ciutat s’ha convertit en una cosa habitual. Els antics comerços no poden suportar la pressió i cedeixen davant les grans marques que volen imposar el seu poder econòmic.

Tot val. Requalificar i construir o posar al mercat qualsevol cosa, per infumable que sigui, a un preu exorbitant. Tot això mentre el mercat aguanti.

Finques Tancat-Obert és la recreació d’una empresa immobiliària local on, a través de les seves ofertes, podem comprar o llogar locals i edificis que estan situats en el recorregut. Plantejant que l’espiral de compravenda en què està immers el mercat immobiliari ens porta cap al lloguer, venda, requalificació i/o privatització de qualsevol espai, sigui privat o públic.

Aquest projecte pretén, entendre l’eix TANCAT com una àrea dotada d’una significació múltiple des de l’observació dels espais tancats que, a través de la figurada oferta immobiliària de posar en el mercat 84 espais reals, poden ser noves realitats comercials eternitzant, així, la personalitat de Granollers com a capital comercial del Vallès Oriental.

A aquesta intenció se suma el fet que l’autor no vincula el seu treball a definicions provinents de les síntesis geogràfiques, al contrari, posa de manifest la vitalitat i evolució del territori; d’altra banda, la seva posició no és la d’algú que mira la realitat des de fora, sinó que en crear la immobiliària es converteix, així, en subjecte actiu en el nou espai comercial al qual accedeix.

El comerç, està unit al construir, doncs un espai és tal en la mesura que el seu ús comercial sigui actiu i formi part d’un territori. Però de vegades l’espai va evolucionant pels gustos i tendències de la societat i no ens adonem que estem veritablement en ell fins que som capaços d’aturar la nostra mirada per revifar una memòria oculta i integrar noves possibilitats.

El muntatge de l’obra busca la complicitat de l’espectador que, davant d’una proposta estètica coneguda, reflexioni sobre la realitat immobiliària.

ELEMENTS:

Recreació física de la immobiliària amb les ofertes en paper. Bloc a internet amb ofertes i interacció amb els clients.

Obrir una empresa immobiliària amb les ofertes de compra, venda i lloguer de 80 espais que es troben en el recorregut. Aquest projecte es complementa amb la creació d’un bloc.